PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YÖNTEMİ, EĞİTİM DİLİ VE ÖĞRENCİ KABULÜ
Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 15 akademik personeli ile, planlama, tasarım, peyzaj bitkileri tanıtımı ve yetiştiriciliği konularında teorik ve uygulamalı derslerin verildiği dört yıllık tam zamanlı bir lisans programıdır. Öğrencilerin kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve/veya girişimcilik alanlarında iş fırsatına sahip olabilmesi için, paydaş toplantıları, sosyal faaliyetler, alan çalışmaları, projeler geliştirilmektedir.
Eğitim dili Türkçe olmakla birlikte zorunlu yabancı dil dersi İngilizcedir. Bölümümüz, örgün öğretim olarak 70+2 kişilik örgün öğretim kontenjanıyla eğitim-öğretime devam etmektedir. Bölüme öğrenci kabulü, Yükseköğretim Kurumu tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde Yüksek Öğretim Kurumları merkezi sınav sisteminde sayısal puan ile yapılmaktadır. Peyzaj Mimarlığı Lisans Programına kaydolan öğrenciler, programdan mezun olabilmek için öngörülen müfredattaki tüm dersleri almak ve mezun olmadan önce 60 iş günü staj yapmak zorundadırlar. Bu stajın 30 iş günü uygulama/fidanlık, 30 iş günü ise ofis stajı şeklindedir.
PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ İDARİ YAPISI ÖĞRETİM KADROSU
Peyzaj Mimarlığı Bölümünde kadrolu olarak görev yapan, 5 Profesör Dr., 4 Doçent Dr., 3 Dr. Öğretim Üyesi, 1 Araştırma Görevlisi Dr. ve 2 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Bölüm başkanı, birim yöneticisine bağlı olarak görev yapmaktadır. Bölüm başkanı, bölüm öğretim üyeleri ile Bölüm Kurulu Toplantılarında programa ait dersler, öğretim planı, staj kriterleri ve sınav takvimi gibi konuları aktif olarak planlamaktadır. Programımızda bu hedeflerin ulaşılabilirliği sürekli test edilerek, bu hedeflere doğru ilerleyen, şeffaf ve katılımcı bir yönetim tarzı uygulanmaktadır. Bölümümüz ilgili tüm paydaşları eğitim sürecine dahil etmeye çalışılmakta olup, deneyimli kadrosuyla güçlü ve rekabetçi bir yapıya sahiptir.
BÖLÜMÜN AMACI
Peyzaj Mimarlığı Bölümü, hızlı kentleşme süreci yaşayan günümüz dünyasında gün geçtikçe ihtiyaç duyulan doğa ile insan arasındaki uyum ve bağlantıyı sağlayarak çevreyi, doğayı ve mekânı kavrayabilen, yeniliklerle kendisini geliştirebilen, sürdürülebilirlik ilkelerini esas alan ve alanında ulusal ve uluslararası düzeyde yetkin, gelişmelere açık Peyzaj Mimarları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda yabancı dil öğrenimine önem verilmektedir. Eğitim öğretim süresince öğrencilerin aşağıdaki konularda yetkinlik ve deneyim kazanmaları hedeflenmektedir:
PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜNÜN HEDEFİ
Bölümümüzden mezun olan öğrencilerin, nitelikli işgücü potansiyeline sahip olarak, çalışacakları sektörle ilgili ulusal ve uluslararası platformda yaşanan güncel gelişmeleri takip eden, yenilikçi, yaratıcı, iletişim becerisi yüksek, özgüveni tam, çevreyi, doğayı, yaşam ve mekânı kavrayabilen ve yeniliklerle kendisini geliştirebilen uzmanlar olarak hizmet vermeleri hedeflenmektedir.
KAZANILAN DERECE
Peyzaj Mimarlığı bölümünü bitiren öğrenciler, lisans diploması almaya hak kazanmakla birlikte ayrıca “Peyzaj Mimarı” unvanı almaya hak kazanmaktadırlar. Bu bölümden mezun olabilmek için öğrencilerin; öğretim programlarındaki tüm derslerden 4.00 üzerinden en az 2.00 “Genel Not Ortalaması”na (yerel krediye göre hesaplanır) sahip olmaları ve “120 AKTS” kredisi almaları zorunludur. Ayrıca stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
ÖĞRENCİLERİN PROGRAMI SEÇERKEN SAHİP OLMASI GEREKEN YETKİNLİKLER
Analitik düşünebilme, sayısal yetkinlikler, bireysel ve çevresel farkındalık, empati, eksikleri fark edebilme ve sorunlara çözüm önerileri geliştirebilme, fikir ve proje geliştirebilme, girişkenlik ve girişimci ruha sahip olma, mücadeleci ruha sahip olma, okumaktan ve yeni şeyler öğrenmekten zevk alma, yeniliklere ve değişime açık olma, yenilikleri takip etme, günümüz dünyasında her sektördeki güncel gelişmelere mikro ve makro düzeyde ilgi duyma gibi yetkinliklere sahip olmaları bu programda alacakları eğitim sürecinde onlara katkı sağlamaktadır.
ÖĞRENCİLERİN ÖĞRENİMLERİ SONUNDA SAHİP OLACAĞI YETKİNLİKLER
Peyzaj mimarlığı bölümünden mezun olan öğrenciler, Peyzaj Mimarlığı mesleğinin tüm yönlerini destekleyen teori ve uygulamaların bir arada yürütüldüğü dersleri alırlar: Peyzaj tasarımı, planlama, peyzaj bitkilerini tanıma ve yetiştirme, çevre yönetimi, görsel iletişim, organizasyon, doğal ve kültürel çevreyi koruma vb.
PROGRAM MEZUNLARININ MESLEKİ PROFİLİ
Peyzaj mimarlığı programından mezun olan öğrenciler;
PROGRAMIN PAYDAŞLARI
Bölümümüzün gelişebilmesi, eğitim kalitesini artırabilmesi, çağdaş ve modern eğitim teknolojileri ile donatılabilmesi için tüm paydaşların desteğine ihtiyaç vardır. Paydaşlarımızı Üniversitemizin ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesinin ikili iş birliği ve protokolleri içerisinde bulunduğu kurumlar oluşturmaktadır. Programımızın iç ve dış paydaşları şunlardır:
İç paydaşlar;
Dış paydaşlar;